tisdag 23 februari 2010

Kortare köer på Stockholms akuter

Stockholms samtliga akutsjukhus har kortat sina köer uppger DN:s papperstidning. Borta är heldagssittningar på akuten för att åtgärda snuvor och blessyrer. Alla bär vi på hårresande upplevelser, självupplevda eller från bekanta. Nu får patiententerna träffa läkaren redan inom en halvtimme eller timme.

Istället för att organisera arbetet i sekvens med först en inskrivningssköterska, sen en sjuksköterska, sen en läkare, sen kanske en läkare till så har man nu grupperat sig i tvärsammansatta arbetslag som gemensamt tittar på patienten direkt. Smartare, tidseffektivare och även erfarenhetsutvecklande för arbetslaget. Förebilden heter bilindustrin.

Bra tycker vi som jobbar med vårdpolitik. Det finns säkert fler branscher som sjukvården kan lära av bara man får upp näsan från undersökningsbänken. Det här ligger också helt i linje med liberala vårdpolitiska ambitioner att förbättra den patientupplevda kvaliteten och inte bara de medicinska vårdresultaten.

Även Birgitta Rydberg och Mark Klamberg har kommenterat nyheten.

4 kommentarer:

 1. Äntligen lite positiv media kring alla bra åtgärder som den borgerliga alliansen genomför. Det krävs en bättre kommunikationsstrategi från er sida om ni ska lyckas. Använd suget, som skidåkarna säger i OS, till att driva agendan istället för att hela tiden vara på defensiven

  SvaraRadera
 2. Håller med. Ibland tappas allt bra bort i den svavelosande kritiken från de rödgröna, den måste vi desarmera bättre. Men även "vanliga" sympatisörer kan bidra genom att våga debattera emot i lunchmatsalar, kafferum och middagsbord.

  /hans

  SvaraRadera
 3. Ja det går inte att prata bort att alliansen har lyckats med något som den rödgröna röran aldrig klarar.

  Och hemska tanke - om de återgår så blir det snabbt köer igen. Eller så vågar de inte byta tillbaka fast dom säger det. Dom inser ju att den rätta melodin nu är funnen.

  SvaraRadera
 4. Jobbskatteavdraget är en annan åtgärd som vi inte får glömma att ideligen påminna om. Att få cirka 1700:- mer i kassan varje månad är inte att försumma.
  Katrina Rosvall

  SvaraRadera