tisdag 9 mars 2010

Jämlikhet och rättvisa!

Populära ord i den politiska debatten. Efter boken ”Jämlikhetsanden” nu också en plötslig sanning om vägen till ett bättre samhälle vilande på en förment vetenskaplig grund. I DN idag sällar sig Göran Rosenberg till den skara som åter sett ljuset och gärna vill berätta om det för oss andra.

Ingen kan väl på fullt allvar invända mot ett samhälle som är rättvist och jämlikt? Ändå vill vissa göra detta till den stora skärningspunkten i svensk politik. Förvånande nog även Rosenberg.
Det diskussionen handlar om är hur vi skapar ett samhälle där människans drivkrafter inte förspills på ett för oss alla improduktivt sätt. Så att samhället kan utvecklas på ett sätt som skapar möjlighet till mer rättvisa och jämlikhet. ”Vi måste värna de välståndsgenerande krafterna”, ett känt citat från Bertil Ohlin som på pricken naglar fast vad det handlar om.

Ett samhälle som, aldrig så jämlikt och aldrig så rättvist, tappar bort människans egen drivkraft till förändring och förbättring går sin egen undergång till mötes. Ett samhälle som fostrar fram en kultur där det är OK att underprestera och låta någon annan göra jobbet blir inte jämlikt och rättvist. Vare sig boken eller Rosenberg nämner med ett ord hur det rättvisa eller jämlika samhället ska uppnås. Underförstått ligger den marxistiska idén om att allt egentligen bara är ett fördelningsproblem. Ta från de rika och ge till de fattiga. Rättvisa. Jämlikhet. Det är inte hela sanningen.

Alliansen har en strategi för hur samhället ska utvecklas och bli bättre – genom att stimulera människans egna drivkrafter mer – inte bara en nygammal idé om ett bättre samhälle. Det saknar de rödgröna. En strategi. Det är det som är skiljelinjen mellan de båda blocken i politiken. Inte en annan syn på rättvisa och jämlikhet.

Andra liberaler som i dagarna funderat kring begreppen jämlikhet och rättvisa är Jasenko Selimovic, "Socialismen hotar fortfarande friheten" och Mark Klamberg, "Socialdemokraterna har aldrig förstått begreppet rättvisa".

5 kommentarer:

  1. Utmärkt kommentar.
    Tyvärr inte första eller sista gången som Rosenberg kommer med dimmiga resonemang och tankar.
    Om du nu kommer in som sjukvårdspolitiker har du en riktig utnmaning framför dig. Det går utmårkt att skapa ett rättvist ( samma tillgång för alla - skattesubventionerat ) sjukvårdssystem , där produktionen sköts av privata bolag med mycket stora besparingar för samhället. Fortsätt jobba med det !
    Från sjukvården

    SvaraRadera
  2. Rättvisa hit och dit...
    Det viktiga för ett samhälle är att skapa breda övergångar mellan de olika klasserna (grupperna).
    De breda övergångarna skapar dynamik i samhället. Broms klossar är bla, skatter, komunal byråkrati, Kommunalt monopål, Kommunala regler, statliga regler, slapp rätts apparat,Kommunallt bygg stopp... dvs. allt som hindrar människorna.
    by
    lars-ove gavelin

    SvaraRadera
  3. Ingen kan väl på fullt allvar invända mot ett samhälle som är rättvist och jämlikt?
    Det får vi verklingen hoppas...
    Det är lätt att tolka olika ett av samhällets huvuduppgiften: garantera en rättvisa och en jämlikhet av möjligheter för alla.
    Det oftast så att man blandar en möjligheträttvisa (alla får samma möjlighet/ närmare Alliansens strategi) med en resultatsrättvisa (alla får samma resultat/närmare den grönröda).

    Rosenberg understryker med rätta att "meritförvärvade positioner och rikedomar visar en stark tendens att gå i arv".
    Javisst... Det är lättare i Djursholm att hamna i bra skolor och att få stöd under studietid än i Tensta som barn till en nattarbetande ensamstående.
    Många andra faktorer spelar roll än bara hur mycket resurser sätts in...
    Som sagt är det "meritförvärvade" som är det viktiga begreppet... "meritförvärvat" resultat är önskvärt om man vill värna om drivkraften...

    Från en som kan inte så mycket...

    SvaraRadera
  4. Lars-Ove: "Breda övergångar mellan de olika grupperna" En utmärkt sammanfattning om vad välfärdspolitik faktisk handlar om

    Anonym II: "meritförvärvade positioner och rikedomar visar en stark tendens att gå i arv".
    Säg mig något mer jag inte visste.
    Det är vägen till syltburken som skiljer de båda blocken åt. Inte en analys om vems syltburken är eller var den står.

    SvaraRadera
  5. Anonym I: Ja, det är också min tro att rättvisa sitter mer i den enskilda människan än i systemet. Eftersom vi är olika som individer och har olika krav och öskningar så måste vi bygga ett samhälle som kan tillgodose varje enskild människas behov. Mångfald tror jag är en viktig del i ett sådant samhälle. Det gäller inte minst i sjukvården.
    Ett samhälle där alla sitter med vågen eller linjalen och mäter upp sin beskärda del i jämförelse med grannen upplevs inte säkert som det mest jämlika eller rättvisa.

    SvaraRadera